Tätä on luvassa:

Kirjoitan elämästä ja ystävyydestä. Kirjoitan siitä kun elämä potkii päähän. Kirjoitan teorioita miehistä, tunteista, parisuhteesta ja siitä kuinka se kestää vaikka töitä tehdään pahimmillaan 12 h/vrk ja ei ehditä kunnolla näkemään. Kirjoitan siitä miten koen ammatillisuuden elämässäni. Joitain vanhoja kirjoituksia, kuten runoja ja satuja, siirtelen tänne arkistojen kätköistä. Myös arjen ilot ja liikkuminen näkyy blogissa.

Toivottavasti viihdyt seurassani. Otan mielelläni vastaan mielipiteitä, ajatuksia ja kommentteja. Sähköpostillakin saa lähestyä: nuvo.niina@gmail.com

Tervetuloa minun maailmaani.

torstai 2. tammikuuta 2014

Päihdetyötä Kölnissä - YAD:n matkassa mukana Kölnissä (osa 2)

Viime keväänä minulla oli mahdollisuus päästä YAD:n matkassa Kölniin. Reissu tarjosi huikean matkan saksalaiseen päihdehuoltoon ja siihen mitä sen eteen siellä tehdään. Kävimme tutustumassa kahteen kohteeseen.


Ensimmäinen oli huumeiden käyttäjien päiväkeskus Cafe Victoria, jossa asiakkaat ovat pitkään aineita käyttäneitä ja huumeet eivät ole heidän ainoa ongelmansa vaan yleensä nämä ovat myös tyttömiä ja asunnottomia. Cafe Victoriassa oli mahdollista päästä mm lääkärin ja hoitajan vastaanotolle, lisäksi paikasta voi ostaa puhtaita ruiskuja, mutta nämä ruiskut on palautettava heille. Lisäksi heillä oli tuossa paikassa myös kahvia ja ruokaa tarjolla pientä korvausta vastaan. Tilasta löytyy myös suihkut ja majoitus tarvittaessa. Cafe Victorian tarkoitus on myös tarjota asiakkailleen paikka, jossa voi oleskella ja hengailla. Tiistaisin on aina elokuva, joka kokoaa yhteen enemmänkin katsojia. Cafe Victorian tilat ovat savuttomat eikä alueella saa käyttää tai diilata huumeita. Huumeita käyttääkseen asiakkaan on poistuttava kokonaan Cafe Victorian alueelta. Pelkästään kannabiksen käyttäjät yritetään pitää Cafe Victoriasta pois, sillä paikassa on paljon kovien aineiden käyttäjiä. Näin yritetään huolehtia siitä, etteivät kannabiksen käyttäjät siirtyisi niin helposti kovempiin aineisiin.

Mielstäni tämän tyylinen toiminta on hyvä esimerkki siitä, miten yhdistys tasolla voidaan pitää huolta myös niistä, joita yhteiskunta ei tavoita samalla tavalla. Cafe Victoriaa meille esitellyt henkilö tiivisti ajatuksen hyvin: "Drug people need help." Heidän asiakkaidensa suurin ajatus on se, että mistä saa lisää huumeita. Ilman huumeita he ovat levottomia ja agressiivisia. Lähtökohtana on kuitenkin se, että asiakasta pyritään auttamaan siinä, että hän pystyisi muuttamaan omaa elämäänsä. Tämä auttaminen kuitenkin tapahtuu heidän omilla ehdoillaan ja ajatuksena onkin, että Cafe Victoria voisi olla yksi porras heidän kuivassa ja huumettomassa elämässään. Paikan työntekijät ohjaavat asiakkaitaan eteenpäin, mutta terapia mahdollisuudet pienenevät hintojen kasvaessa.

Jokaisessa maassa pätee sama asia, kun kyse on nuorista käyttäjistä. Vanhemmille on aina kova paikka, kun he saavat tietää lastensa käyttävän huumeita. He kyselevät, että miksi on kokeiltu aineita. Cafe Victoria järjestää torstaisin vanhemmille tietoa huumeista ja niiden vaikutuksesta.Samat ongelmat ovat nähtävissä myös meillä Suomessa. Valitettavasti.

Toinen vierailun kohde oli koulutuskeskus tyylinen paikka, jossa kiinnitettiin huomio peliriippuvuuden, alkoholiongelmienn, huumeongelmien ja nettiriippuvuuden ennaltaehkäisyyn. Samalla he antavat myös päihdevalistusta nuorille ja kouluttavat ammattilaisia kohtaamaan noita asioita. He antavat tietoa myös vanhemmille, miten noissa tilanteissa tulisi toimia.

Ja tottakai kun kyseessä on YAD, me veimme tuliaisiksi materiaalia englanniksi mm. huumetietokortit.

Ensimmäinen osa tuosta matkasta löytyy täällä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti