Tätä on luvassa:

Kirjoitan elämästä ja ystävyydestä. Kirjoitan siitä kun elämä potkii päähän. Kirjoitan teorioita miehistä, tunteista, parisuhteesta ja siitä kuinka se kestää vaikka töitä tehdään pahimmillaan 12 h/vrk ja ei ehditä kunnolla näkemään. Kirjoitan siitä miten koen ammatillisuuden elämässäni. Joitain vanhoja kirjoituksia, kuten runoja ja satuja, siirtelen tänne arkistojen kätköistä. Myös arjen ilot ja liikkuminen näkyy blogissa.

Toivottavasti viihdyt seurassani. Otan mielelläni vastaan mielipiteitä, ajatuksia ja kommentteja. Sähköpostillakin saa lähestyä: nuvo.niina@gmail.com

Tervetuloa minun maailmaani.

tiistai 13. joulukuuta 2011

13. Luukku

13. joulukuuta vietetään Lucian päivää.  

Pyhä Lucia
Pyhän Lucian muistoon liittyvät meillä nykyään joulun ajan alkamisesta kertovat Lucia-neidot, jotka kulkueineen tuovat valoa talvisen pimeyden keskelle. Pyhä Lucia oli neitsyt, joka surmattiin uskonvainoissa Sisilian Syrakusassa vuonna 304 jKr. Hän oli suosituimpia kristittyjen varhaisimmista marttyyreista ja hänellä oli runsaasti palvojia jo 300-luvun päättyessä. Pyhää Luciaa on rukoiltu keskiajalla avuksi erityisesti kaulan kasvaimissa sekä sokeudessa ja silmätaudeissa. Hänestä on säilynyt muistumia myös suomalaisessa kansanperinteessä.  

Lucian marttyyrikuolema 
Lucia oli syntyisin varakkaasta syrakusalaisesta perheestä. Apokryfisten kirjoitusten mukaan hänen äitinsä oli parantunut sairaudesta Cataniassa vuonna 251 marttyyrina kuolleen Agathan pyhäinjäännösten äärellä. Silloin Lucia kääntyi kristinuskoon ja vannoi valan seurata neitsyenä Pyhää Agathaa. Lucia sai pyynnöstä äidiltään oman myötäjäisosuutensa ja jakoi sen köyhille. 

Silloin nuorukainen, jolle Lucia oli kihlattu, ilmiantoi hänet Paschasiukselle, Rooman keisarin paikalliselle käskynhaltijalle. Tämä tuomitsi Lucian vietäväksi ilotaloon ja pakotettavaksi prostituutioon. Kertomuksen mukaan jumalallinen väliintulo ehkäisi määräyksen toimeenpanon. Luciaa ei voitu minkään voiman avulla siirtää paikalta, jossa hän seisoi. Hänen ympärilleen sytytettiin polttorovio, mutta sen paremmin tuli, kiehuva öljy kuin palava pikikään eivät pystyneet vahingoittamaan häntä. Lopulta pyöveli surmasi hänet lävistämällä miekalla hänen kaulansa.

Todellisuudessa Lucia lienee joutunut kristittyjen vainon uhriksi keisari Diocletianuksen hallituskauden lopulla vuonna 304. Erään myöhemmän legendan mukaan Lucia olisi itse repinyt silmät päästään ja lähettänyt ne pakanalliselle nuorukaiselle, joka oli hullaantunut hänen silmiensä kauneudesta. Jumala oli kuitenkin antanut Lucialle uudet, entistä kauniimmat silmät. Taru kertoo, että nuorukainen kääntyi tapahtuman seurauksena kristinuskoon. Historiallisesti ei ole todisteita, jotka puhuisivat Lucian sokeuden puolesta

  • 304 – Pyhä Lucia kuoli
  • 1250 – Pyhän saksalais-roomalaisen keisarikunnan hallitsija Fredrik II kuoli. 
  • 1294 – Pyhä Celestinus V luopui paaviudesta.
  • 1533 – Ruotsin kuningas Eerik XIV syntyi.
  • 1797 – Saksalainen runoilija Heinrich Heine syntyi.   
  • 1816 – Werner von Siemens, saksalainen keksijä (k. 1892)
  • 1932 – Hiihtäjä Kalevi Hämäläinen syntyi.
  • 1937 – Nanjingin verilöyly alkoi Kiinassa.
  • 2003 – Irakin vallastasyösty johtaja Saddam Hussein joutui amerikkalaisjoukkojen vangiksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti