Tätä on luvassa:

Kirjoitan elämästä ja ystävyydestä. Kirjoitan siitä kun elämä potkii päähän. Kirjoitan teorioita miehistä, tunteista, parisuhteesta ja siitä kuinka se kestää vaikka töitä tehdään pahimmillaan 12 h/vrk ja ei ehditä kunnolla näkemään. Kirjoitan siitä miten koen ammatillisuuden elämässäni. Joitain vanhoja kirjoituksia, kuten runoja ja satuja, siirtelen tänne arkistojen kätköistä. Myös arjen ilot ja liikkuminen näkyy blogissa.

Toivottavasti viihdyt seurassani. Otan mielelläni vastaan mielipiteitä, ajatuksia ja kommentteja. Sähköpostillakin saa lähestyä: nuvo.niina@gmail.com

Tervetuloa minun maailmaani.

perjantai 9. joulukuuta 2011

9. Luukku

Joulukalenteri-idean toi Suomeen Teresita Fazer vuonna 1947. Hän oli nähnyt Ruotsissa adventtikalentereita ja kertoi näkemästään Suomalaisen Partiotyttöliiton hallitukselle.
Ulla von Wendt suunnitteli Suomen ensimmäisen adventtikalenterin, jossa oli ruskea piparkakkutalo. Kalenterin ideaa ei ihan heti täysin ymmärretty, mutta jo vuonna 1949 kalenteri oli varsin suosittu. Alkuvuosina kalenterissa oli aina talo, jonka ikkunat ja ovet olivat luukkuja. Tietyt kuva-aiheet kuten Lucia-neito ja adventtikynttilät, vakiintuivat luukkuihin heti ensimmäisenä vuonna.
Suklaa tuli kalentereihin vasta myöhemmin. Ensimmäisiä, ellei peräti ensimmäinen kotimainen joulukalenteri oli 1980-luvulla Kluuvikadun Fazerilla myynnissä ollut pyöreä, makeisilla täytetty talo, jossa oli luukkuja. Kauppojen hyllyille Fazer toi kotimaisen vaihtoehdon ulkomaisten suklaakalentereiden rinnalle 2000-luvun puolella. Tällä hetkellä Fazerin valikoimissa on kaksi joulukalenteria: aikuisille suunnattu suklaakonvehteja sisältä Karl Fazer -joulukalenteri sekä veikeä Dumle-joulukalenteri lapsille ja lapsenmielisille.
Karl Fazer Suklaajoulukalenterin ulkoasua on uudistettu tuomalla siihen kelkkamäkikuva 50 vuoden takaisesta Fazerin konvehtirasiasta, joka oli myynnissä jouluna 1960.
 
Tiivistelmää Joulukuun 9. päivästä. 

  • 1608 – Englantilainen runoilija ja liberaalifilosofi John Milton syntyi.
  • 1889 – Kestävyysjuoksija ja viisinkertainen olympiamitalisti Hannes Kolehmainen syntyi.
  • 1918 – Monarkiaa kannattaneiden Suomalaisen puolueen enemmistö ja Nuorsuomalaisten vähemmistö perustivat Kansallisen kokoomuspuolueen.
  • 1937 – Japani aloitti massiivisen hyökkäyksen Nanjingiin siellä olleiden sotilaiden kieltäydyttyä antautumasta.
  • 1984 – Hanoi Rocksin rumpali Nicholas ”Razzle” Dingley kuoli auto-onnettomuudessa Los Angelesissa.
  • 1990 – Lech Wałęsasta tuli Puolan ensimmäinen suoralla kansanvaalilla valittu presidentti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti