Tätä on luvassa:

Kirjoitan elämästä ja ystävyydestä. Kirjoitan siitä kun elämä potkii päähän. Kirjoitan teorioita miehistä, tunteista, parisuhteesta ja siitä kuinka se kestää vaikka töitä tehdään pahimmillaan 12 h/vrk ja ei ehditä kunnolla näkemään. Kirjoitan siitä miten koen ammatillisuuden elämässäni. Joitain vanhoja kirjoituksia, kuten runoja ja satuja, siirtelen tänne arkistojen kätköistä. Myös arjen ilot ja liikkuminen näkyy blogissa.

Toivottavasti viihdyt seurassani. Otan mielelläni vastaan mielipiteitä, ajatuksia ja kommentteja. Sähköpostillakin saa lähestyä: nuvo.niina@gmail.com

Tervetuloa minun maailmaani.

tiistai 6. joulukuuta 2011

6. Luukku

6. Joulukuuta Suomi juhlii itsenäisyyttään. Illalla on luvassa kunnon pukuloistoa. Vietetään omia juhlia tv:n äärellä. 


6. joulukuuta on Suomen itsenäisyyspäivä



Suomen itsenäisyyspäivä on Suomen kansallispäivä, jota vietetään 6. joulukuuta 1917 tapahtuneen itsenäistymisen kunniaksi. Itsenäisen Suomea edelsi Suomen suuriruhtinaskunta, joka oli itsehallinnollinen osa Venäjän keisarikuntaa. Suomessa itsenäisyyspäivä on rakenteeltaan hyvin perinteinen: 
 
Tähtitorninmäen lipunnosto

Vuodesta 1957 lähtien Helsingin Tähtitorninmäellä on joka vuosi itsenäisyyspäivän aamuna klo 9 järjestetty juhlallinen lipunnosto, jonka yhteydessä pidetään puheita ja esitetään kuorolaulua. Tilaisuuden järjestäjänä toimii Suomalaisuuden liitto, lipun nostaa partiolippukunta NMKY:n Katajaiset ja siellä esiintyvät muun muassa Viipurin Lauluveikot. Tilaisuus radioidaan suorana lähetyksenä. 

Itsenäisyyspäivän juhlajumalanpalvelus

Itsenäisyyspäivän juhlajumalanpalvelus pidetään Helsingin tuomiokirkossa. Vuodesta 1998 jumalanpalvelus on ollut yleiskristillinen ja siihen ovat osallistuneet useat kirkot. Juhlajumalanpalvelukseen osallistuu valtion ylin johto, kuten presidentit, valtioneuvosto, eduskunnan puhemiehet, valtion ylimmät virkamiehet sekä kansanedustajat – kirkon sivuparville ovat päässeet tavalliset seurakuntalaiset. Jumalanpalvelus on televisioitu. 

Sankarihaudat

Itsenäisyyspäivänä monet vierailevat sankarihaudoilla muistamassa sodissa kaatuneita. Monesti haudalle asetetaan kynttilä ja kunnan reserviläiset järjestävät sankarihautausmaalle kunniavartion 

Paraati

Itsenäisyyspäivänä järjestetään valtakunnallinen sotilasparaati ja joitain paikallisia paraateja. Itsenäisyyspäivänä ja Puolustusvoimain lippujuhlan päivänä tasavallan presidentti myöntää kunniamerkkejä ja armeijan ylennyksiä. 

Kynttilöiden poltto

Itsenäisyyspäivänä on tapana sytyttää ikkunalle kaksi sinivalkoista kynttilää klo 18–20. Varmaksi ei tiedetä, mistä kynttiläperinne on saanut alkunsa.




 
 Myös muuta samana päivänä tapahtunutta:
  • 1892 – Saksalainen keksijä Werner von Siemens kuoli.
  • 1917 – Suomen eduskunta hyväksyi senaatin antaman itsenäisyysjulistuksen.
  • 1917 – Halifaxin räjähdysonnettomuus surmasi yli 1 900 ihmistä ja tuhosi osan Kanadan Halifaxin kaupungista.
  • 1939 – Talvisota: Puna-armeijan eteneminen Kannaksella pysäytettiin Mannerheim-linjalle.
  • 1941 – Jatkosota: Neuvostoliiton liittolainen Iso-Britannia julisti sodan Suomelle, Unkarille ja Romanialle.
  • 2006 – NASA julkaisi Mars Global Surveyor -luotaimen ottamia valokuvia, joiden katsottiin tukevan näkemystä nestemäisen veden läsnäolosta Marsissa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti