Tätä on luvassa:

Kirjoitan elämästä ja ystävyydestä. Kirjoitan siitä kun elämä potkii päähän. Kirjoitan teorioita miehistä, tunteista, parisuhteesta ja siitä kuinka se kestää vaikka töitä tehdään pahimmillaan 12 h/vrk ja ei ehditä kunnolla näkemään. Kirjoitan siitä miten koen ammatillisuuden elämässäni. Joitain vanhoja kirjoituksia, kuten runoja ja satuja, siirtelen tänne arkistojen kätköistä. Myös arjen ilot ja liikkuminen näkyy blogissa.

Toivottavasti viihdyt seurassani. Otan mielelläni vastaan mielipiteitä, ajatuksia ja kommentteja. Sähköpostillakin saa lähestyä: nuvo.niina@gmail.com

Tervetuloa minun maailmaani.

torstai 15. joulukuuta 2011

15. Luukku

Pyhittäjä Trifon Petsamolainen kilvoitteli 1500-luvulla Kuolan niemimaalla ja Lapissa. Häntä kunnioitetaan Petsamon luostarin perustajana. 

Trifon, siviilinimeltään Mitrofan, syntyi pappisperheeseen Toržokin kylässä Keski-Venäjällä vuonna 1495. Hän tunsi jo nuorena halua palvella Jumalaa ja vetäytyä viettämään erakkoelämää. Jumalan johdatuksesta hän tavallisena maallikkona lähti pohjoiseen Petsamojoelle villien saamelaisten pariin saarnaamaan ja sanaa julistamaan. 

Monenlaisten vaikeuksien ja koetun vihamielisyyden ja väkivallankin jälkeen Mitrofan vakiinnutti asemansa pohjoisessa. Etenkin näin kävi sen jälkeen, kun hän sai toverikseen Solovetskin luostarin munkin nimeltään Feodorit, joka osasi saamelaisten kieltä. 

Hän pyysi ja sai Novgorodin arkkipiispalta luvan perustaa kirkon Pyhän Kolminaisuuden kunniaksi pohjoiseen. Vuonna 1533 pappismunkki Ilja tuli pohjoiseen ja vihki kirkon ja samalla Mitrofan vihittiin munkiksi nimellä Trifon ja hän alkoi johtaa Pyhän Kolminaisuuden luostaria Petsamojoen varrella levittäen samalla voimallisesti kristinuskoa pohjoisen asukkaille. 

Vierailtuaan Moskovassa Trifon sai avustuksia tsaari Iivana Julman pojalta Feodorilta ja näiden turvin luostari saattoi jatkaa toimintaansa. Avustuksien turvin rakennettiin myös kirkko Boriksen ja Glebin muistoksi Paatsjoen suuhun. 

Trifon kuoli 88-vuotiaana vuonna 1583 vietettyään noin 60 vuotta saamelaisten keskuudessa. Hänen muistopäivänsä on joulukuun 15. päivä. Häntä muistellaan myös Karjalan valistajien yhteisenä muistopäivänä, joka sijoittuu lokakuun viimeisen päivän ja marraskuun 6. päivän väliseen lauantaihin.



  • 1290 eaa. – Egyptin faarao Seti I kuoli ja Ramses II nousi valtaistuimelle.
  • 37 – Rooman keisari Nero syntyi.
  • 687 – Pyhä Sergius I paaviksi.
  • 1675 – Hollantilainen taidemaalari Johannes Vermeer kuoli.
  • 1859 – Esperanton kehittäjä L. L. Zamenhof syntyi.
  • 1861 – Suomen tasavallan presidentti Pehr Evind Svinhufvud syntyi.
  • 1890 – Sioux-intiaanipäällikkö Istuva Härkä kuoli.
  • 1961 – Holokaustin pääsuunnittelijana pidetty Adolf Eichmann tuomittiin Jerusalemissa kuolemaan.
  • 1966 – Animaattori, sarjakuvapiirtäjä ja elokuvaohjaaja Walt Disney kuoli. 
  • 1995 – Bosman-sääntö syntyi Euroopan yhteisöjen tuomioistuimen päätöksen seurauksena  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti